Переваги та недоліки артезіанської свердловини в порівнянні з поверхневою водою при бурінні в Харкові і Харківській області

Давайте порівняємо, що краще - свердловина або колодязь?

Вода як джерело життя

Колодязь Вода є одним з найважливіших елементів для життєдіяльності людини. Основними вадами екології, які пов'язані з гідросферою планети, є умови забезпечення населення водою, її якість і можливості її підвищення.

До недавніх пір ці проблеми не стояли так гостро, в зв'язку з відносною чистотою природних джерел водопостачання та їх достатньою кількістю. Але в останні роки ситуація різко змінилася. Значна концентрація міського населення, різке збільшення промислових, сільськогосподарських, транспортних, енергетичних та інших антропогенних викидів призвели до порушення якості води, появі в джерелах водопостачання відмінних від природного середовища хімічних, радіоактивних та біологічних агентів.

Все це ставить проблему ефективного водозабезпечення якісною водою населення на перше місце серед інших проблем.

Переваги артезіанської свердловини

Свердловина Висока продуктивність

Продуктивність артезіанських свердловин в Харківській області зазвичай знаходяться в межах від 1 до 10 м3 на годину.

Продуктивність колодязів і колонок рідко перевищує 300 літрів на годину.

Вода ніколи не закінчується

Артезіанська свердловина, пробурена в будь-якому місці, має безперервну водовіддачу. Тобто, незалежно від того, чи працює насос 5 хвилин або 5 діб дебіт (Водовіддача) буде однаковим.

Запас артезіанських вод в тисячі разів перевершує запаси поверхневих.

На роботу артезіанської свердловини не впливає пора року, в той час, як поверхневі води безпосередньо залежать від пори року. Взимку водовіддача може знизитися.

Якість води

Артезіанська свердловина не схильна до впливу поверхневих забруднень (впливу людини), мінеральних добрив (нітрати і нітрити), каналізаційних стоків, скотомогильників і т. д. Так, як водоніс перебуває за многометровою товщею глини, (у випадку Харківської області це строката і бура глини (Полтавські), темно зелена глина (Харківська) і блакитна глина (Київська)) вода проникає в свердловину після фільтрації тисячоліттями.

Термін експлуатації свердловини

Однією з важливих переваг артезіанських свердловин є термін служби. Термін експлуатації артезіанських свердловин з металевою обсадної трубою 10-20 років. У той же час, пластикова труба збільшує час експлуатації до 45 - 50 років.

Щодо терміну служби колонок і криниць складно говорити, можна лише сказати, що термін їх служби в більшій мірі залежить від водорясністі поверхневого шару, якості матеріалу та майстерності бригади.

Недоліки артезіанської свердловини

З недоліків артезіанської свердловини в порівнянні з криницю має сенс виділити один - вартість.

Вартість артезіанської свердловини в Харкові і Харківській області 220-260 грн. за погонний метр. При глибині від 20 до 80 метрів вартість буріння становитиме від 5 до 20 тисяч гривень. Так само, Вам необхідний водопогружний відцентровий насос, вартість якого варіюється від 1,5 до 3 тис. гривень.

В результаті свердловина Вам буде коштувати від 6,5 до 23 тисяч гривень.

Назад
Зв'яжитеся з нами:
*
Питання:
Тисніть:
(066) 028 78 08